Selv om vi ikke ser frem til det, kan vi ikke unngå å bli eldre. Etter hvert som årene går, dukker det opp aldringstegn. Med tiden er jeg sikker på at alle vil oppdage noen få grå hår og (gisp!) rynker som avslører alderen, når de ser seg i speilet.

Det bør ikke komme som noen overraskelse at når kroppen viser utvendige tegn på aldring, blir vi eldre på innsiden også. Du har kanskje lagt merke til knirking i skjelettet, dårligere syn og verkende ledd – men det er ikke sikkert du har tenkt over endringene i hjerte-kar-systemet.

Et av de viktigste organene i hjerte-kar-systemet er endotelet, som kler innsiden av blodkarene og produserer nitrogenoksid. Etter hvert som endotelet blir eldre, går produksjonen av nitrogenoksid nedover. Denne reduksjonen er helt normal, men siden en sunn produksjon av nitrogenoksid opprettholder blodtilførselen til livsviktige organer, bør du gjøre ditt ytterste for at endotelet skal være så sunt som mulig.

Det fantastiske ved hjertehelse er at det aldri er for sent å begynne å ta sunnere valg. Jeg var i 60-årene da jeg begynte å løpe maraton! Takket være en livsstil som fremmer et sunt endotel og et friskt hjerte, føler jeg meg bedre nå som jeg er i 70-årene, enn jeg gjorde da jeg var i 40-årene.

Bidra til egen helse ved å eldes på en mest mulig sunn måte. Du kan ikke stoppe eller snu aldringsprosessen, men du kan se bra ut og føle deg bra selv om du blir eldre.

5 enkle ting du kan gjøre for å bevare et sunt endotel når du blir eldre:

 – Spis riktig

Et sunt kosthold er grunnlaget for et sunt endotel. En undersøkelse som er publisert i American Journal of Clinical Nutrition, viser at et kosthold med fokus på sunt fett, fersk frukt og ferske grønnsaker, fisk, urter og krydder samt fullkorn fremmer endotelets funksjon.

 – Vær i bevegelse

Bevegelse stimulerer endotelcellene til å produsere nitrogenoksid. Derfor er trening noe av det viktigste du kan gjøre for å bevare et sunt endotel. Centers for Disease Control and Prevention (den amerikanske folkehelseetaten) anbefaler 150 minutter med trening hver uke. Klarer du mer, er det kjempefint! Jo mer du beveger deg, jo bedre er det for endotelcellene.

 – Ta kosttilskudd

I tillegg til et sunt kosthold og regelmessig trening må du passe på at endotelet ditt får næringsstoffene det trenger for å fungere som det skal. Kosttilskudd som L-arginin, L-citrullin, CoQ10, krillolje, omega-3-fettsyrene DHA og EPA samt hvitløk stimulerer endotelcellene og produksjonen av nitrogenoksid.*

 – Le mer

Vi har lenge visst at latter har en positiv effekt på kropp og sjel – og det viser seg at det er bra for endotelet også. Forskning som er presentert ved American College of Cardiology, viste at latter får endotelet til å utvide seg og øker dermed blodgjennomstrømningen.

 – Sov godt

Når du har det travelt, er det fristende å kutte ned på søvnen. Å få nok søvn og hvile er imidlertid en produktiv aktivitet for kroppen, og spesielt for endotelcellene. Å få de anbefalte åtte timene med søvn per natt gir endotelcellene mulighet til restitusjon og regenerering.

***

Sunn aldring handler egentlig om å ha en sunn livsstil. Ta én dag om gangen, og husk at alle gode valg du tar, bidrar til et liv preget av velvære og vitalitet.